Guldägget är reklambranschens Oscarsgala

Guldägget drivs och arrangeras av Sveriges Kommunikationsbyråer och är landets största och äldsta kommunikationstävling. Sedan starten år 1961 delar en jury varje år ut priser till de kommunikationsbyråer som lyckats särskilt väl inom kategorierna Innovation, Identitetsdesign, Förpackningsdesign, Digitalt, Film, Direkt, Event, Mobilt, Integrerat, Radio, Onlinefilm, PR, Tidningsannonsering, Radio och Utomhus. Syftet med Guldägget är att höja den kreativa standarden och föra svensk kommunikation framåt genom att lyfta branschens bästa, smartaste och mest nyskapande initiativ. Vinnarna utses på den årliga Guldäggsgalan som går av stapeln runt påsk, därav namnet på tävlingen.

King gör kampanjen år 2017

Varje år utformas kampanjen till guldägget av en ny reklambyrå och detta år har uppdraget gått till byrån King. ICA är Kings största kund och man har även fått fin uppmärksamhet för appen ”Let´s Talk” som företaget tagit fram för Läkerol. Linda Nilsson, projektledare för Guldägget, säger till tidningen Resumé att de är mycket peppade inför att jobba med King. King själva anser att utnämningen både är ett drömuppdrag och ett mardrömsuppdrag; en dröm eftersom de anser att tävlingen är så viktig, med samtidigt en mardröm då kommunikatörer är de mest kritiska, medvetna och analytiska personer som finns och därmed kanske den jobbigaste målgrupp man kan ha att göra med.

Kriterier att uppfylla

Juryn som utser vinnarna i tävlingen Guldägget tar hänsyn till en rad olika kriterier när de bedömer tävlingsbidragen. Bland annat tittar man på Idéhöjd – hur man med en stark och tydlig idé lyckats nå ut och beröra och skapa intresse för budskapet, Relevans – att budskapet känns relevant såväl för avsändaren som för mottagaren, Hantverk – hur man hanterar bild, text, form och typografi samt att man med gott Omdöme inte bryter mot god etik. Förutom de ordinarie priserna Guldäggen, Silveräggen och Diplomen delar man även ut fyra specialpriser: Guldskrift, Titanpriset, Platinaägget och Kycklingstipendiet. Juryn består av 50 jurymedlemmar samt en juryordförande.